Facebook


Instagram

Elbussarna gör tyst entré i Skellefteå


2020-10-22

Elbuss i Skellefteå.
Bild: Daniel Eriksson, Henson
Elbuss i Skellefteå.

Måndagen 26 oktober tar Skellefteå buss ytterligare ett steg närmare en fossilfri flotta. De sex elbussarna som har köpts in tas då i trafik på linje 1. 
– För oss är elbussarna en viktig del i vår pågående övergång till att använda 100 procent fossilfria drivmedel. Dessutom erbjuds våra resenärer en både tyst och bekväm upplevelse som är helt fri från utsläpp, säger Skellefteå buss vd Marie Larsson.

Skellefteå buss arbetar intensivt med att minimera bolagets miljöpåverkan. I det arbetet ingår bland annat att ersätta traditionella drivmedel med mer hållbara alternativ som biogas och el. Målet är att hela fordonsflottan ska vara helt fossilfri inom tio år. Nu inleds ytterligare en viktig epok i det utvecklingsarbetet, när sex nyinköpta elbussar tas in trafik på linje 1 mellan Anderstorp och Solbacken.  

– Vi har möjlighet att bidra till Skellefteås samhällsutveckling och målsättningen är att kollektivresandet ska vara ett hållbart och praktiskt alternativ. Både genom att den bedrivs på ett miljömässigt smart sätt och att vi ger Skellefteås invånare möjlighet att faktiskt använda kollektivtrafiken i sin vardag, säger Marie Larsson. 


Tysta, utsläppsfria och säkra bussar
De sex nyinköpta elbussarna är av modellen Volvo 7900 Electric, med en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Bussarna kommer bland annat att vara utrustade med USB-uttag för mobilladdning och tack vare systemet Volvo Zone management blir det lättare för förare att hålla rätt hastighet förbi skolor och andra utvalda områden. Bussarnas batterier kommer att underhållsladdas när bussarna står i depå under natten och snabbladdas vid linjens ändhållplatser på Anderstorp och Solbacken.

– Det händer mycket inom elektrifiering nu och övergången till elektrifierade transporter väntas växa dramatiskt. Skellefteå buss testar nu eldrivna bussar för att vi ser det som en del av lösningen på framtidens klimatutmaningar. Det ligger helt i linje med Skellefteås utveckling tillsammans med bland annat Northvolt och Skellefteå Kraft, berättar Marie Larsson.


Skellefteå Kraft har en viktig roll
Den nya satsningen på elbussar möjliggörs genom tillgången till förnybar el från Skellefteå Kraft. De är positiva till den utveckling som nu tar fart inom kommunens kollektivtrafik:
– Omställningen till ett hållbart samhälle pågår just nu och som ett av Sveriges största energibolag har vi en viktig roll i utvecklingen. Vi är glada över att vi tillsammans med Skellefteå buss kan bygga upp en infrastruktur för elbussar i kommunen och att Skellefteborna erbjuds fler hållbara resealternativ, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad på Skellefteå Kraft.Källa: Skellefteå buss

Skriv ut

Forskning för färre suicid i transportsystemet – ytterligare åtgärder krävs för att nå målen

Trots stora insatser minskar inte självmorden i transportsystemet i önskad takt. Trafikverket har därför tagit initiativ till nytt underlag för arbetet med suicidprevention.

Läs mer
Malux transport


Alstom levererar Italiens första vätgaståg

Alstom kommer att leverera sex vätgasbränslecellståg, med option på...

Läs mer
Pacetell


Ett nytt Transportavtal har träffats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet

Den 26 november har Biltrafikens Arbetsgivareförbund (ett förbund inom Transportfö...

Läs mer
Zinga
Fler bussar till nordöstra Göteborg från och med december.

Västtrafik sätter in åtgärdspaket mot trängsel i Göteborg

En ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen, 20 nya förstärkningsbussar och fler...

Läs mer
Vattenfall


Ny studie om effektivare transporter vid e-handel

E-handeln av dagligvaror fortsätter att öka och det finns förutsättningar...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se