Facebook


Instagram

En biljett för hela resan – snart är det möjligt


2019-10-09

Gerhard Wennerström, vd på Samtrafiken.
Bild: Elmia
Gerhard Wennerström, vd på Samtrafiken.

Är det möjligt att använda en enda biljett för hela din resa, oavsett om det är en blandning av tåg, buss, spårvagn, pendeltåg och tunnelbana?
– Allt handlar om att ta bort hindren, det är det som mitt arbete går ut på, säger Gerhard Wennerström, vd på Samtrafiken.

Som en del i regeringens 73-punktsöverenskommelse ingår att ett gemensamt nationellt biljettsystem ska arbetas fram. Utredningen ska presenteras senast den 30 april 2020 och vara en del i att transportsektorn ska minska utsläppen med 70 procent senast 2030.

Bakom utredningen står Gerhard Wennerström på Samtrafiken som pratade om sitt arbete på ett seminarium under Elmia Future Transport Summit.

– Problemet är att det är ett gytter av olika system i våra olika län, men det är mitt arbete att reda ut det och att föreslå insatser och tidsplaner, säger Gerhard.

­– Dessutom ska det redogöras för hur en hållbar och kostnadseffektiv finansieringsmodell ska kunna se ut.

Tidigare har branschen haft problem med att hitta en enighet. Nu har staten tagit över frågan och därmed genom lagstiftning visat att en samarbetslösning nu måste hittas.

– Där kommer mitt uppdrag in, att skriva lagen om hur branschen ska kunna enas. Allt handlar om att ingen ska känna att ett biljettsystem är ett hinder, att det måste finnas en smidig lösning när jag bokar min biljett, säger Gerhard.

– Mycket bottnar i trygghet. Ingen vill känna sig dum om man inte vet hur man tar bussen när man kommer fram till nästa stopp på resan. Då är det lätt att man i stället tar en taxi.

I Norge finns redan ett nationellt biljettsystem där två operatörer, VY och GoAhead, hanterar resan med endast en biljett, oavsett transportmedel. Fler operatörer är på gång in i systemet, bland annat SJ, för att förenkla resandet.

– Plattformen fortsätter att utvecklas och målet är att alla kollektivresor, oavsett antal stopp på vägen och färdmedel, ska kunna köpas på en och samma biljett, säger Gisle Pedersen, produktchef digitala tjänster på statliga Entur i Norge.Källa. Elmia


Skriv ut

Green Cargo satsar på low-codeutveckling i samarbete med OutSystems

Allt fler verksamheter i Norden ser low-code som en hjälp att öka takten i sin digitala förändringsresa. Logistikexperten Green Cargo utvecklar nu sina första applikationer...

Läs mer
Vattenfall


Nytt svensk-indiskt samarbete om trafiksäkerhet

Varje år sker mer än 150 000 trafikrelaterade dödsolyckor i Indien. Nu går...

Läs mer
Maxi Grip


Kraftsamling för säkrare fyrhjulingar och mopedbilar

Antalet fyrhjulingar och mopedbilar ökar. Tyvärr gör även olyckorna det. Fö...

Läs mer
Zugol 550
ABB laddar Volvobussar.

ABB ny medlem i ElectriCity

I Göteborg arbetar 16 aktörer från industri, forskning och samhälle...

Läs mer
Henrik Sjögren, trafikskadespecialist.

Elever på Transportgymnasiet i Sundsvall bjuds på trafiksäkerhetsutbildning och halkbanekörning

Vanliga orsaker till lastbilsolyckor är den mänskliga faktorn och yrkesförare har...

Läs mer


Mest lästa


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se