Facebook


Instagram

Nu förnyas bussflottan – ny teknik och helt fossilfritt


2019-05-23

Bild: Pär Boman

Nya bussar introduceras i Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby och Vallentuna när Transdev tar över busstrafiken på Midsommarafton. De nya fossilfria bussarna kommer erbjuda bättre komfort för resenärerna, med både USB-port och WiFi ombord, samt bättre resinformation med ny IT-utrustning. De första bussarna har redan anlänt och står redo för trafikstarten.

Totalt har Transdev köpt in 92 helt nya bussar som kommer trafikera Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby och Vallentuna. Hela bussflottan är fossilfri och består av biodiesel-bussar, etanolbussar och elbussar.

– Det ska bli extra kul att få vara med och introducera elbussar i området. Vi har god erfarenhet av elbussar och är idag den kollektivtrafikoperatör som har flest elbussar i Europa. Vi vet att de uppskattas av både kunder och förare. De ger inte bara en renare miljö utan även tystare reseupplevelse och stadstrafik, säger Fredrik Beckius, affärschef för Stockholm Nord på Transdev Sverige AB.

De nya bussarna är tillgänglighetsanpassade och erbjuder bättre komfort för resenärerna med USB-uttag vid varje säte, gratis WiFi och kundinformation via skärmar som kan uppdateras i realtid.


Uppkopplade bussar
Bussarna är också utrustade med sensorer för att öka säkerheten och har en avancerad IT-infrastruktur som utvecklats i samarbete med Hogia. Det nya ledningssystemet omfattar bland annat sekundpositionering, passagerarräkning, prognoshantering, talkommunikation och förändring av körväg.

All data utväxlas i realtid mellan backoffice och förare. Med den nya lösningen kommer Transdev ha en samlad bild av trafiken i alla led. Före, under och efter resan kommer förare och resenärer få tillgång till förbättrad information vid förändringar - allt för att ge resenärerna en så bra resa som möjligt.

– Vårt mål är att få fler att åka kollektivt för att det är smart för miljön, för ekonomin och för samhället i stort. Ett sätt att få fler att ställa bilen och resa kollektivt är att säkerställa att resan är så komfortabel som möjligt. De nya bussarna är så klart ett viktigt led i det här arbetet och vi hoppas att våra resenärer kommer att uppskatta dem, säger Fredrik Beckius.

Transdev tar över trafiken i Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby och Vallentuna på uppdrag av Trafikförvaltningen från och med 21 juni 2019 och tio år framåt. I kontraktet ingår också den lokala anslutningstrafiken för Arlanda flygplats där närmare 20 000 personer arbetar varje dag.

Fakta: 92 bussar i tre kategorier
• 59 st VDL normalbussar – HVO (förnybart bränsle) – 12,7 m
• 5 av dem är BYD normalbussar – el – 12 m
• 28 st Scania ledvagnar – HVO (förnybart bränsle) – 18,1 mKälla: Transdev


Skriv utElcyklar i elfordonspooler kan minska bilanvändning i städer

Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att förtätningen av innerstäder följs av betydande insatser för minskad bilanvändning. 

Elcyklar i elfordonspooler har potential att minska användningen av bil i städer, men då krävs fler användare och väldimensionerade pooler. Det visar resultatet i en...

Läs mer
Vattenfall

Nu startar biogasleveranserna i Odensbacken

Ramptankning i Odensbacken.

Från och med igår söndag kan Svealandstrafikens bussar tanka biogas på den...

Läs mer

Fler och grövre fortkörningar bland yrkesförare

För tredje året i rad har Folksam genomfört hastighetsmätningar av...

Läs mer
Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

ICA Gruppens vägtransporter fossilfria senast 2030

Senast 2030 ska vägtransporter inom alla ICA Gruppens svenska bolag vara fossilfria. I...

Läs mer

Goat Fuels väljer Triboron till bränsle för extremracing

Daniel Hultman, VD för Goat Fuels.

Goat Fuels, en utvecklare och producent av etanolbaserade racingbränslen, började under...

Läs mer
 Sofie Persson, lastbilsförare, Forslunds Bulktransport AB i Gävle.

Trendindikatorn 2019:

Fler kvinnor på väg in i branschen

Enligt TYAs färska rapport är behovet av lastbilsförare fortfarande rekordstort. En...

Läs mer

Elbussar börjar köra på fyra linjer i Ale

Under augusti börjar fem elbussar att köra i Ale.

Västtrafiks storsatsning på elbussar kommer nu till Ale. Fem elbussar börjar under...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se