Facebook


Instagram

Så mycket ökade resandet med SL under 2019


2020-02-13

Bild: Gustav Kaiser

SL gick in i 2020-talet med fler resenärer än någonsin. Statistik för 2019 visar att antalet påstigande ökade kraftigt i fjol både på pendeltågen och lokalbanorna. Ett ökat kollektivt resande i Stockholmsregionen bidrar till minskad klimatpåverkan.

Under 2019 ökade antalet påstigningar i SL-trafiken med 17 miljoner, vilket gör att SL landar på en total siffra för antalet påstigningar under året på 861 miljoner. Bara på pendeltågen ökade antalet påstigningar med totalt 13 miljoner, vilket är en ökning motsvarande över 43 000 påstigningar per vintervardag.

– Möjligheterna att resa har blivit fler de senaste åren, bland annat genom att antalet avgångar med pendeltågen ökade med 20 procent mellan 2017 och 2018 och sedan ytterligare till 2019. Många resenärer har också börjat resa med pendeltåg till Stockholm Odenplan sedan det blev möjligt sommaren 2017, då vi öppnade stationen, säger Region Stockholms trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman.

Allra mest ökade resandet på Spårväg City. Antalet påstigningar på spårvagnarna mellan innerstan och Djurgården ökade med uppemot en tredjedel under 2019. Även Tvärbanan och Roslagsbanan ökade stort, med 9 respektive 10 procent fler påstigningar 2019 jämfört mot året innan.

– Fler reser med oss och det är positivt på så många sätt, inte minst för klimatet. Att antalet påstigande ökar stort där vi utvecklar, förlänger och förbättrar kollektivtrafiken, säger också att de utbyggnader vi gör leder till ett ökat resande med SL. Det ser vi till exempel på Spårväg City, som i september 2018 förlängdes till T-Centralen och där antalet påstigningar ökat med 30 procent under 2019, säger Fredrik Cavalli-Björkman.


Fakta – Resandet med SL under 2019
Här kan du se med hur många procent resandet med SL-trafiken förändrades under 2019, jämfört med 2018. Siffrorna anger antalet påstigande en vanlig vintervardag.

Pendeltåg: Antalet påstigningar ökade med cirka 12 procent. I snitt gjordes omkring 410 000 påstigningar om dagen på pendeltågen under 2019.

Tunnelbanan: Antalet påstigningar minskade med cirka 1,8 procent. En anledning är att resenärerna förändrat sitt resmönster, dels tillfälligt under sommarens avstängningar av sträckan Globen–Gullmarsplan och Fridhemsplans station på Gröna linjen, dels för att man upptäckt nya sätt att resa, som med pendeltåg till Stockholm Odenplan.

Lokalbanorna (Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Tvärbanan, Spårväg City, Lidingöbanan och Nockebybanan): Antalet påstigningar ökade totalt med cirka 8,5 procent. Mest ökade de på Spårväg City (30 procent), Roslagsbanan (10 procent) och Tvärbanan (9 procent).

Busstrafiken: Antalet påstigningar ökade med cirka 2,5 procent. Till exempel ökade resandet i Järfälla, där det skapats nya möjligheter att resa till Barkarbystaden.

Pendelbåtarna: Antalet påstigningar ökade med cirka 23 procent på både linje 80 och 89, men minskade med 12 procent på linje 82, till stor del för att det finns flera alternativ att resa på till Djurgården, som spårvagn och buss, samt att färjeterminalen haft ett tillfälligt läge på Skeppsbron under bygget av nya Slussen.Källa: SL


Skriv ut

Green Cargo satsar på low-codeutveckling i samarbete med OutSystems

Allt fler verksamheter i Norden ser low-code som en hjälp att öka takten i sin digitala förändringsresa. Logistikexperten Green Cargo utvecklar nu sina första applikationer...

Läs mer
Vattenfall


Nytt svensk-indiskt samarbete om trafiksäkerhet

Varje år sker mer än 150 000 trafikrelaterade dödsolyckor i Indien. Nu går...

Läs mer
Maxi Grip


Kraftsamling för säkrare fyrhjulingar och mopedbilar

Antalet fyrhjulingar och mopedbilar ökar. Tyvärr gör även olyckorna det. Fö...

Läs mer
Zugol 550
ABB laddar Volvobussar.

ABB ny medlem i ElectriCity

I Göteborg arbetar 16 aktörer från industri, forskning och samhälle...

Läs mer
Henrik Sjögren, trafikskadespecialist.

Elever på Transportgymnasiet i Sundsvall bjuds på trafiksäkerhetsutbildning och halkbanekörning

Vanliga orsaker till lastbilsolyckor är den mänskliga faktorn och yrkesförare har...

Läs mer


Mest lästa


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se