Facebook


Instagram

Scania halverar CO2-utsläpp vid verksamheter i Asien och Oceanien


2020-11-19

Bild: Paul Kane

Från januari 2021 halverar Scania CO2-utsläppen i samtliga verksamheter i de asiatiska länderna samt i Australien och Nya Zeeland (Oceanien).

Som den första tunga fordonstillverkaren har Scania gjort ett långtgående åtagande att i enlighet med vetenskapligt förankrade klimatmål – Science Based Target initiative – nå en halvering av CO2-utsläppen från den egna verksamheten till 2025 och en 20-procentig minskning av utsläppen när dess fordon används, med 2015 som basår.

– Vi ser snabba framsteg i hela världen och det faktum att vi redan nu har nått målet i våra egna verksamheter i Asien och Oceanien är ett tydligt uttryck för hur fast beslutna vi är att nå målet, säger Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania. Varje fabrik, varje verkstad och varje återförsäljare runtom i världen undersöker nu vilka energibesparingar som är möjliga och om de kan byta till förnybar el.

I Asien har Scanias lokala monteringsfabriker redan bytt till förnybar elektricitet, något som alla Scanias större produktionsläggningar i världen också gjort. Fokus ligger nu på att säkerställa att alla andra Scaniaverksamheter i världen – bland annat administrativa funktioner, försäljning samt underhåll och reparation av lastbilar, bussar och motorer – radikalt minskar sina klimatavtryck.

Insatsen för att avveckla fossilberoendet i Asien och Oceanien startade med en genomgripande analys av energianvändningen hos de många distributörerna, återförsäljarna och verkstäderna. Detta utgjorde grunden för investeringar i ny teknik för att minska elanvändningen – allt från att byta till LED-belysning på kontor och verkstäder till att åtgärda läckande kompressorer till mer långgående insatser som att byta energislukande luftkonditioneringssystem till mer energieffektiva anläggningar och småskaliga solcellsinstallationer.

– Vi är övertygande att det fortfarande finns mängder med energibesparingar i regionen som vi kan nå genom beteendeförändringar och relativt sett billiga teknikinvesteringar, säger Klas Nilsson, Scanias regionala inköpschef i Asien och Oceanien. Vi hoppas kunna kompensera för affärstillväxten med energisparåtgärder som gör att vår energianvändning förblir oförändrad trots den ökade verksamheten.

Målet för CO2-minskning kan dock inte nås utan en övergång till fossilfri elektricitet. Redan från januari 2021 kommer Scania i Asien och Oceanien där det är möjligt att utnyttja lokalt producerad fossilfri el – sol-, vind- och vattenkraft. I bland annat Australien kommer Scania redan från januari 2021 att kunna utnyttja lokalt producerad förnybar el i större delen av sin verksamhet.

Om förnybar elektricitet inte är tillgänglig från de statliga energibolagen, kommer Scania att köpa förnybara energicertifikat, enligt International Renewable Electricity Standard (I-REC), enligt godkännande från Science Based Target initiative. Scania har tydliga riktlinjer för godtagbara inköp av el som anger att den förnybara energi som köps in ska produceras lokalt i det land där den ska användas.

I de länder där förnybar el inte är tillgänglig kommer Scania att förstärka insatserna för energibesparingar, som att utrusta verkstäder med solpaneler.

– Så snart förnybar el blir tillgänglig kommer även de kvarvarande länderna att omfattas, säger Klas Nilsson.


Källa: Scania


Skriv utProduktionen av Volvo VNR Electric, en utsläppsfri klass-8 lastbil, är planerad att starta i början av 2021.
Produktionen av Volvo VNR Electric, en utsläppsfri klass-8 lastbil, är planerad att starta i början av 2021.

Nu leder Volvo elektrifieringen av den nordamerikanska lastbilsindustrin

Volvo Lastvagnar i Nordamerika presenterar idag den kommersiella introduktionen och försäljningen av nollutsläpps och batterielektriska lastbilar på den nordamerikanska marknaden...

Läs mer
Malux transport
Den nya järnvägsförbindelsen ökar kapaciteten till Småland.

Ny tågpendel mellan APM Terminals Gothenburg och Jönköping

Vid årsskiftet startar en ny järnvägsförbindelse mellan APM Terminals...

Läs mer
Pacetell
Förare bakom skyddglas.

Nu öppnar SL framdörrarna – Norrtälje först ut

Den 6 december börjar de första bussarna med ett nytt skyddsglas runt förarplatsen...

Läs mer
Zinga
Stockholms innerstad har nu blivit en zon för automatisk elektrisk körning. Kör man in i zonen med en laddhybrid från BMW kommer bilen automatiskt ställa om till helt elektrisk och utsläppsfri körning med hjälp av geofencing (bilden är en illustration).

Stockholms nya el-zon invigd med trafikborgarråd Daniel Helldén

Stockholms innerstad har nu blivit en zon för automatisk elektrisk körning via en ny...

Läs mer
Vattenfall


"Otillräcklig kompensation till kollektivtrafiken"

Trafikverket har nu fördelat den utlovade kompensationen för kollektivtrafikens...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se