Facebook


Instagram

Sportlovstrafiken 2021 – Fyra av tio svenskar blir stressade av plogbilen


2021-02-16

En sifoundersökning visar att 38 procent, har känt sig stressade i trafiken när de hamnat bakom ett fordon som snöröjer eller halkbekämpar.
Bild: Henke Olofsson
En sifoundersökning visar att 38 procent, har känt sig stressade i trafiken när de hamnat bakom ett fordon som snöröjer eller halkbekämpar.

Fyra av tio svenskar, 38 procent, har känt sig stressade i trafiken när de hamnat bakom ett fordon som snöröjer eller halkbekämpar, exempelvis plogbilar eller saltbilar. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Svevia inför sportlovstrafiken. Många vittnar också om vårdslös körning kring vinterväghållningsfordon.


– Det är mänskligt att bli stressad om man får sakta in bakom en bil som röjer snö eller bekämpar halka. Men vi är där för att göra vägen framkomlig och säker. Den som gör en farlig omkörning riskerar livet på sig själv, på andra trafikanter och på våra förare, säger Olle Öberg, chef för division Drift på Svevia.

Kyla och snötäcke i nästan hela landet har gjort början av 2021 till en intensiv period för snöröjare och halkbekämpare i Sverige. I Sifoundersökningen med 3 300 svarande på uppdrag av vägentreprenören Svevia svarar fyra av tio svenskar, 38 procent, att de känt sig stressade när de hamnat bakom ett fordon som röjer snö eller halkbekämpar.

Yngre förare känner av sådan stress i större utsträckning: I gruppen 18–29 år svarar nästan hälften, 48 procent, att de känt sig stressade i ett sådant trafikläge, jämfört med 32 procent i åldern 50–64 år.

I samma Sifoundersökning svarar sju av tio svenskar, 70 procent, att de upplevt att andra trafikanter har kört hänsynslöst när de passerat eller mött fordon som plogar, saltar eller sandar vägen.

– Den vårdslösa attityd som många vittnar om innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna i bra skick. Sakta alltid ned när du passerar eller möter ett fordon som plogar eller halkbekämpar, säger Olle Öberg.

Trots pandemin kör hundratusentals svenskar till och från fjällen och ut på landet under sportlovsveckorna, som sträcker sig från vecka sju till vecka tio. Varje år ökar olyckorna i takt med den ökande trafiken. De vanligaste tillbuden med vinterväghållningsfordon inblandade sker vid möten eller när bilister kör på halkbekämpande eller snöröjande fordon bakifrån, enligt tidigare studier.

– Kör försiktigt i sportlovstrafiken. Håll avstånd på vägen och ta hellre lite extra tid på dig än att stressa. Vi gör allt vi kan för säkerheten på vintervägarna och vi vill be dig göra det du kan, säger Olle Öberg.

Samtliga tillfrågade i undersökningen har körkort.


Källa: Svevia

Skriv utDen pågående utbyggnaden av pendlingscykelbana på Kungsladugårdsgatan är en av de åtgärder som Göteborgs Stad får ekonomiskt stöd för genom stadsmiljöavtalen.
Den pågående utbyggnaden av pendlingscykelbana på Kungsladugårdsgatan är en av de åtgärder som Göteborgs Stad får ekonomiskt stöd för genom stadsmiljöavtalen.

Göteborgs Stad får 32 miljoner i stöd till cykelåtgärder

Göteborgs Stad får mest ekonomiskt stöd i hela landet när Trafikverket beslutar om tillfällig förstärkning av stadsmiljöavtalen för cykelåtgä...

Läs mer
Malux transport
I Boråsanläggningen kommer säkerhetstester vara i fokus, bland annat kopplat till laddning, kortslutning, vibrationer, mekanisk chock, extrema temperaturer och brandrisker (bilden är en illustration).

Sveriges testbädd för elektromobilitet etableras i Göteborg, Nykvarn och Borås

Nu påbörjar Chalmers och RISE bygget av Sveriges testbädd för elektromobilitet...

Läs mer
iNFOSPREAD


DAF får stororder från belgiska försvarsmakten

DAF har fått en stororder från den belgiska försvarsmakten. Ordern omfattar...

Läs mer
Pacetell


Nyregistrerade personbilar ökade med fem procent i februari

Under februari 2021 nyregistrerades 23 586 personbilar. Det är en ökning med 5 procent...

Läs mer
Zinga
Carina Zachau (M), ordförande i Kollektivtrafiknämnden, Region Skåne, Ulf Welin, ställföreträdande trafikdirektör, Skånetrafiken Per Karlsson, affärschef, Nobina, Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande, Malmö.

På måndag blir Malmö både renare och tystare

På måndag byts elva av Skånetrafikens bussar i Malmö ut mot nya elbussar och...

Läs mer
Vattenfall

Påstigning sker genom framdörrarna igen på bussarna i Bålsta och Enköping

Sen mitten av december 2020 har framdörrarna öppnats succesivt på de UL-bussar som...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se