Facebook


Instagram

Volvo Bussar demonstrerar elektrisk autonom lösning i bussdepå


2019-11-13

För första gången har Volvo Bussar visat potentialen för självkörande bussar i  en bussdepå. Demonstrationen, en av världens första för en 12 m elektrisk och autonom buss i en bussdepå, utgör en milstolpe i Volvo Bussars autonoma resa mot säkrare, renare och effektivare kollektivtrafik.

Demonstrationen, som hölls tillsammans med bussoperatören Keolis, ägde rum på Keolis bussdepå utanför Göteborg. Under demonstrationen körde den helt elektriska 12 meter långa autonoma bussen från sin parkeringsplats till ett flertal olika stationer som tvättning, service och laddning, innan bussen parkerade på sin parkeringplats - allt medan bussen även hade passagerare.

– Detta är ett viktigt steg i Volvo Bussars autonoma resa. Vi har nu visat de kommersiella fördelarna som en autonom lösning kan ge i en bussdepå, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.
– Självkörande bussar i depåer ger effektivare trafikflöden, högre produktivitet och ökad säkerhet.

– Den nya tekniken kommer att vara vanligare om 5-10 år. Att ta med den nya tekniken i dagens depåverksamhet och utveckla den kommer inte bara att påskynda utvecklingen, den kommer också att förbättra vår verksamhet och därmed också blir bättre för våra passagerare, säger Jan Kilström, vd för Keolis i Sverige.

Även ABB, som medverkade vid demonstrationen, ser möjligheter för framtiden.

– ABB är fullt engagerade i att skapa en framtid med nollutsläpp och hållbar kollektivtrafik är en viktig del av detta. Vi har produkterna och lösningarna för att leverera el från produktion till laddstationer på ett säkert, smart och hållbart sätt. ABBs elektriska laddningsstationer med automatiserad takanslutning möjliggör en effektiv laddning av autonoma bussar och vi ser fram emot framtiden för denna transportinnovation tillsammans med Volvo Bussar, säger Mats Peterson, lokal affärschef för ABB Electrification i Sverige.

Evenemanget var det senaste i ett antal framgångsrika demonstrationer av autonoma bussar som Volvo genomfört under de senaste åren. Demonstration var en av de första som ägde rum i en verklig bussdepå - ett av de områden som Volvo Bussar anser ha den största potentialen för autonoma lösningar.

– Vi är fortfarande flera år bort från att se helt autonoma bussar på allmänna vägar, men bussdepåer är inhängnade områden med förutsägbara och repetitiva trafikflöden där vi kommer att se autonoma bussar tidigare, säger Håkan Agnevall.
– Vårt samarbete med Keolis har givit oss möjligheter att testa en autonom buss under verkliga förhållanden och kommer att hjälpa oss att driva utvecklingen av autonoma lösningar framåt.

Volvo Bussar ligger i framkant när det gäller utveckling av autonoma bussar. Om tio år kommer ytterligare en miljard människor att bo på jorden, varav de flesta i städer. Detta kommer att skapa ännu större krav på kollektivtrafik, infrastruktur och stadsplanering, som måste hanteras på ett ännu mer hållbart och effektivt sätt.

Volvo Bussar tror att en del av lösningen kommer att vara uppkopplade, autonoma och elektriska bussar. Tillsammans med samarbetspartners driver Volvo Bussar på för att utvecklingen av hållbara kollektivtrafiklösningar ska vara en del för att möta dessa utmaningar.Källa: Volvo Bussar


Skriv utNya elbussar tar Trelleborg in i framtiden


Igår söndag bytte Skånetrafiken ut alla Trelleborgs bussar till tysta, hållbara och bekväma elbussar. Det betyder noll utsläpp, mindre buller och bekvämare resor...

Läs mer
Vattenfall


Expanderande stationsnätverk i Norden - ny tankstation med flytande gas öppnas i Mariestad

Det nordiska nätverket av tankstationer för gas fortsätter att expandera i snabb...

Läs mer
Maxi Grip


Volvo Lastvagnar presenterar eldrivna tunga konceptlastbilar för anläggning och regionala transporter

Hur kan den tunga godstrafikens miljö- och klimatpåverkan minskas samtidigt som...

Läs mer
Zugol 550

Handeln vänder till positiv jobbprognos – men transportsektorn bromsar in


Arbetsgivare inom handeln vänder från negativ till positiv jobbprognos och fö...

Läs mer
Alelion Energy Systems högspänningsbatterier klarar certifieringskrav för vägfordon:

Öppnar för nya möjligheter inom specialfordonssegmentet

Testerna som genomförts visar att batterierna möter alla de krav som ställs på...

Läs mer


Mest lästa


Pacetell
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se