Facebook


Instagram

Dynamiska skyltar ska stoppa spökbilister vid Øresundsbron


2022-12-01

Bild: Øresundsbro Konsortiet

Flera digitala och dynamiska skyltar vid Øresundsbrons betalstation ska få stopp på så kallade spökbilister – alltså felkörare som kör mot färdriktningen och utsätter sig själv och andra för stor fara i trafiken. Med hjälp av sensorer aktiveras ljusstarka budskap på skyltarna när avvikande rörelser görs på vägen.

– ­Skyltarna har redan aktiverats flera gånger och avvärjt potentiellt farliga situationer, så vi ser redan en positiv effekt av att skyltarna fungerar, säger Jopas Wulff, chef för trafikledningen på Øresundsbron.

Skyltarna är dynamiska och tänds upp med budskap i båda riktningarna med hjälp av sensorer. Bilisten som vänder möter fyra skyltar som tydligt signalerar att körriktningen är fel. Och medtrafikanter möter två skyltar som samtidigt varnar för att en bilist kan komma körande i fel riktning.

– Med skyltarna försöker vi göra felkörare uppmärksam på situationen, så att vederbörande agerar på ett sätt som minskar trafikfaran. Och samtidigt gör vi andra bilister förberedda på en obehaglig situation, då det ju är ännu farligare att oförberett möta en felkörare, säger Jopas Wulff.

Motorvägens sista avfart i Sverige, före betalstationen vid brofästet, markeras sedan många år med vanliga vägskyltar och blinkande ljus. Men ändå är det regelbundet trafikanter som missar avfarten och vänder eller backar på motorvägen när de kommer till betalstationen.

När denna situation inträffar finns det säkra och enkla sätt att lösa situationen i stället för att vända runt och köra mot färdriktningen till Malmö.

– Dygnet runt hjälper gärna vår personal vid felkörningar, så att man kan lämna betalstationen på en sidoväg intill. Många bilister förstår det och tar kontakt i betalstationen, men tyvärr väljer vissa att snabbt vända och köra mot körriktningen i stället, säger Jopas Wulff.

Trafikcentret upptäcker varje vecka spökbilister och slår larm hos polisen. Om det slutar väl stannar bilisten självmant, eller blir uppmärksammad på situationen av andra, innan olyckan är framme. Men det kan i värsta fall sluta med en olycka.

När de dynamiska skyltarna aktiveras får trafikcentret ytterligare ett stöd i övervakningen av trafiken.

– Säkerheten är mycket viktig för oss och därför har vi landat i den här lösningen med dynamiska skyltar. Det är glädjande att skyltarna har positiv effekt och bidrar till en mer säker förbindelse, säger Jopas Wulff.


Fakta: Dynamiska skyltar
• Digitala skyltar vid Øresundsbrons betalstation ska göra felkörare uppmärksamma på att de kör mot färdriktningen. Samtidigt ska medtrafikanter bli informerade om att det kan komma mötande trafik i fel körriktning.
• Med hjälp av sensorer aktiveras ljusstarka budskap på skyltarna när avvikande rörelser görs på vägen, till exempel backar eller vänder och kör mot trafiken.
• Sex dynamiska skyltar har placerats vid betalstationen i riktning mot Danmark.
• Skyltarna togs i drift under hösten 2022. När de aktiveras informeras trafikcentret omedelbart, vilket innebär ett komplement i övervakningen.


Källa: Øresundsbro Konsortiet

Tipsa en vän Skriv ut

DAF öppnar monteringsfabrik för ellastbilar

DAF utökar sin produktionsanläggning med en ny monteringsfabrik för eldrivna lastbilar i Eindhoven där produktionen av den nya generationens DAF XD och XF Electric drar igå...

Läs mer
Zinga
Dachser skriver avsiktsförklaring gällande 50 eldrivna lastbilar av Mercedes-Benz modell eActros LongHaul.

Dachser satsar på ellastbilar för långdistanstransporter

Mercedes-Benz Trucks och Dachser undertecknar en avsiktsförklaring gällande 50...

Läs mer
Allt fler företag från hela Sverige väljer att frakta gods klimatsmart via järnvägen till APM Terminals Gothenburg, nordens största containerhamn.

Nya tågpendlar från Helsingborg, Malmö och Sundsvall till APM Terminals Gothenburg

APM Terminals Gothenburg inleder 2023 med att välkomna järnvägspendlar från...

Läs mer
Omställningen är möjlig redan idag. Ett exempel är Falkenklev logistiks laddpark för tunga fordon i Malmö.

Transportbranschen kan bli fossilfri snabbare än man trott

Transportbranschen kan ställa om till fossilfrihet snabbare än vad bedömare trott....

Läs mer

Här byggs laddstationen för tunga fordon vid E18 i Karlskoga

NTEX fortsätter att expandera i Storbritannien

Ny vd i Finland siktar på tillväxt

Nu sätts ellastbilar in på containertrafiken i Göteborgs hamn

Leverantörer till fordonsbranschen i Västra Götaland gör kraftig omställningMest lästa
gardenor

Extremeworks

HRC
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se