Facebook


Instagram

Mistra InfraMaint forskar om smart underhåll av infrastruktur – får fortsatt finansiering


2023-04-05

Bild:Mistra InfraMaint

Forskningsprogrammet Mistra InfraMaint tilldelas medel för en andra fas med upp till 54 MSEK över en kommande femårsperiod. Programmet fokuserar på hållbart och effektivt underhåll av infrastruktur och kommer nu att fokusera på en mer robust och resilient infrastruktur, redo för bland annat klimatförändringarnas effekter.

Inom Mistra InfraMaint arbetar forskare och kommuner tillsammans för att bygga och förmedla kunskap om ett mer hållbart och effektivt underhåll av infrastruktur. Enligt programmet kommer VA-investeringarna de kommande 20 åren behöva öka markant för att statusen inte ska försämras. Mistra InfraMaint utvecklar nya verktyg och metoder för tillståndsbedömning, planering samt kommunala processer och organisation för att möta de stora investeringsbehov samhället står inför. Visionen är en hållbar infrastruktur som är tillgänglig och säker dygnet runt. Mistra InfraMaint, med RISE som programvärd, tilldelades forskningsmedel från Mistra 2018 och startade under hösten samma år.

Efter en utvärdering av en internationell expertpanel har Mistras styrelse beslutat att tilldela programmet forskningsmedel för en andra fas. Mistra InfraMaint får upp till 54 MSEK över en kommande femårsperiod (2023–2028). Utvärderingspanelen framhåller att programmet i sin första fas har nått sina mål, särskilt kombinationen av samhällsnytta och tillämpade vetenskapliga resultat. Panelen lyfte även kontakten mellan akademiska och tekniska intressenter inom programmet som en framgångsfaktor, samt den betydande mängden aktiviteter som har initierats för att sprida kunskap och resultat.

– Underhåll av infrastruktur är onekligen ett viktigt område som berör alla i samhället, men också ett område som förutsätts fungera och därmed tenderar att bli eftersatt. Programmet konstaterar själva att det finns en övergripande utmaning i att säkra och höja organisationernas kapacitet för underhåll och reinvestering samt att gå från rutinbaserat underhåll till ett informationbaserat, säger Malin Lindgren, programansvarig Mistra.

Programmet bygger ny kompetens

Då kompetensbehoven gällande underhåll av infrastruktur är stora har Mistra InfraMaint satsat stort på kunskapsförmedling. Programmet erbjuder en stor kunskapsbank av så kallat mikrolärande, korta filmer om bland annat standarder, direktiv och forskningsresultat. Under hösten 2022 startades också ett samverkansprojekt med fokus på planering av underhåll inom VA med syfte att bygga kompetens och stärka samarbetsmöjligheter mellan organisationer inom programmet. För att bygga broar mellan akademi och kommuner som genererar tillämpbar forskning baserad på verklighetens utmaningar har Mistra InfraMaint också initierat kommundoktorander – industridoktorander direkt anställda av den kommunala organisationen.

– I vårt program bygger vi upp ett nytt forskningsområde och det känns som vi har haft en bra start och vill gärna fortsätta det arbetet. Därför är vi glada för att vi får fortsatt förtroende att jobba med denna stora och viktiga fråga. I denna andra fas kommer vi att arbeta med allt som har varit lyckosamt under den första fasen, men även utveckla programmet för att bättre tackla identifierade samhällsutmaningar. Exempelvis kommer vi jobba mycket för att stärka kommunernas kapacitet att ta till sig ny teknik och nya arbetssätt. Vi kommer även verka för mer robust och resilient infrastruktur genom att underhållsinsatser inte bara ska ersätta befintliga delar i systemet, utan hela tiden förbättra infrastrukturen och göra den redo för framtida utmaningar, såsom de pågående klimatförändringarna, säger Lars Marklund, programchef Mistra InfraMaint.

I Mistra InfraMaints konsortium ingår förutom RISE, även KTH, Lunds universitet, Chalmers, Linköpings universitet, Mälardalens universitet, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), Sweden Water Research, IQ Samhällsbyggnad samt flera kommuner, företag och branschorganisationer.


Källa: Mistra InfraMaint


Tipsa en vn Skriv ut



Passa på att provköra en eldriven Scania sopbil på eComExpo den 3-4 april
Passa på att provköra en eldriven Scania sopbil på eComExpo den 3-4 april

Tunga eldriften rullar in på Stockholmsmässan

På torsdag rullar de stora elfordonen in på Stockholmsmässan. Lastbilar, hjullastare och grävmaskiner är några av huvudnumren på eComExpo – mässan...

Läs mer
Zinga
\

Så garanterar DB Schenker kvalitativa sjöfraktstjänster trots oförutsägbara tider: Globala trender och utmaningar inom sjöfrakt 2025

I Norden förväntas marknaden för sjöfart och logistik växa med en...

Läs mer
Ulefos
Ellastbil vid laddstation i Sollentuna

Laddstation för tung trafik öppnar i Skövde

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars satsning på elektrifiering av tunga vä...

Läs mer

Omfattande infrastruktursatsningar planeras för hamnområdet i Halmstad

Bohusbron är stängd för bilar – risk för köer på E6

Framtidsprojekt med elbussar i Kristianstad.

Ny terminaloperatör utsedd för Göteborgs Hamns fordons- och roroterminal

Fossilfria leveranser från Beijer Byggmaterial i Norra Norrland

DSV har installerat en 100 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på sin verksamhet i Landskrona för drift av anläggning och laddning av eldrivna fordon m.m.

DSV öppnar laddningsstation för tyngre fordonstrafik i Landskrona

DSV öppnar sin första laddningsstation för tyngre fordonstrafik, som eldrivna...

Läs mer


Bergkvara fortsätter som huvudleverantör för Malmö stads beställningstrafik

Bergkvara har återigen vunnit förtroendet att leverera busstransporter till Malmö...

Läs mer


MTR lämnar över ett Mälartågsunderhåll i toppskick

MTR som utfört underhållet av Mälartåg sedan 2021 lämnar på lö...

Läs mer
Containerterminalen i Göteborgs Hamn.  

Nordeuropeiska hamnar i samverkan får EU-finansiering för elanslutning av containerfartyg

Fyra nordeuropeiska hamnar ska kraftigt minska utsläppen från containerfartyg som ligger...

Läs mer


Lönsamhet möjliggör SJs historiskt stora fordonsinvesteringar

SJ-koncernens rörelseresultat för tredje kvartalet 2024 uppgick till 361 MSEK (255),...

Läs mer
Betongfundament till laddstationer

Benders och Kempower samarbetar för gemensam utveckling av betongrelaterade produkter till laddare för tung trafik.

I januari 2025 träder den nya EU-lagen i kraft som innebär att kommersiella aktörer...

Läs mer
I Sverige samlar vi kunskap om elektrifieringen av tung trafik genom E-Charge-projektet, där vårt deltagande leds av DB Schenker Consulting.

Elektrifieringen av de tunga transporterna

Den stora majoriteten av våra utsläpp, nära 90 %, kommer från tung...

Läs mer
<span>Y31-tåg på Mariestads station<br /></span><div><span style=\

Alstom och SJ tecknar treårig förlängning av alla underhållskontrakt i Västra Götalandsregionen

Gasums stationer med både LBG (flytande biogas) och LNG (flytande naturgas) bli tillgängliga för OKQ8:s IDS-kunder redan nu i höst. 

OKQ8 samarbetar med Gasum för att minska utsläppen inom tunga transporter

OKQ8 inleder ett strategiskt samarbete med Gasum, en expert inom den nordiska gassektorn och...

Läs mer


Goodyear stöttar transportbolag i samband med lagstiftningen om obligatorisk TPMS-användning

Ny lagstiftning för Tire Pressure Monitoring Systems (TPMS, system för övervakning...

Läs mer


Mest lästa







k-utbildning.se






HRC

Swescan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se