Facebook


Instagram

Nu är de Sveriges största leverantör av fordonsvätgas


2022-01-17

Bild: Hynion Sverige

Hynion har ingått avtal om att förse bussar i Sandviken med vätgas och tar samtidigt över Lindes vätgastankstation i Sandviken för att leverera vätgas till både bussar och bilar. I och med förvärvet av vätgasstationen i Sandviken blir Hynion Sveriges största leverantör av nollutsläppsbränslet vätgas. Med tre stationer har företaget nu ett bra utgångsläge för att utveckla vätgasmarknaden inom transportsektorn.


Transdev Nord AB har nyligen investerat i två vätgasbussar och skall inom kort sätta dessa bussar i reguljär trafik på uppdrag av X-trafik, som är kollektivtrafikföretaget i Sandviken. I samarbete mellan X-trafik, Linde och Hynion tankades bussarna i december för att slutföra den inledande utprovningen. Hynion kommer även framöver att ansvara för tankningen av bussarna när de går i reguljär trafik.

– Vi är mycket glada över detta samarbete. Att ha kompetenta och pålitliga aktörer i hela kedjan är avgörande för att de två vätgasbussar vi har investerat i skall kunna sättas in i reguljär trafik 2022, säger Fredrik Beckius i Transdev Nord.

För att förse bussar och bilar i Sandviken med vätgas kommer Hynion även att ta över vätgastankstationen i Sandviken från Linde. Dialogen med Linde har pågått sedan Hynion tog över stationen på Arlanda i somras och Hynion tar nu över driften och ägandet av stationen i Sandviken från 1:a februari 2022.

Hynion håller redan på att planera för en permanent lösning för tankning av bussarna, så att dessa, och senare fler bussar, kan tankas på vanligt sätt vid vätgastankstationen i Sandviken. Samtidigt är stationen öppen för alla, både för de som redan har vätgasbilar och för de som planerar att köpa.

Sandviken har legat långt framme när det gäller vätgasbilar och företag i staden har under flera år kört vätgasbilar som tankat på den lokala stationen.

– Vi är mycket nöjda med vätgasbilarnas funktionalitet. Nyligen har vi som första företag i Sverige i ett pilotprojekt öppnat upp för anställda att ha vätgasbilar som tjänstebilar och vi ser fram emot ett bra samarbete med en engagerad stationsoperatör som Hynion, säger Johan Mildner, Country HR Coordinator Sweden på Sandvik Group.

– Vi konstaterar att det finns ett stort intresse för att använda vätgas i Sandviken, och att ett antal aktörer redan kommit i gång med vätgasbilar. När de första bussarna kommer i drift ser vi att Sandviken är en plats där vi kan bygga upp volym på stationen i ett tidigt skede. Vi kommer att arbeta aktivt med de lokala aktörerna för att säkerställa en positiv utveckling för vätgas som bränsle i regionen, säger Slavica Djuric, VD i Hynion Sverige.


Källa: Hyion Sverige

Skriv utGodsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. Åkeriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.
Godsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. Åkeriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.

DB Schenker banar väg för snabbladdade eltransporter i Dalarna

DB Schenker i Borlänge och samarbetsåkeriet Godsservice i Dalarna sätter ribban för framtidens transporter. Åkeriet har köpt regionens första helelektriska...

Läs mer
Zinga


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
iNFOSPREAD
Fartyget kommer att trafikera Ekornes egen hamn, Ikornnes, och hamnen i Ålesund, som servar de största sjöfraktshamnarna i Europa.

Världens första självkörande och helelektriska feeder till Norge

DB Schenker planerar att sjösätta en autonom och utsläppsfri feeder (mindre fartyg...

Läs mer

Nästan hälften av alla tunga fordon kör överlastade

Samverkansprojekt mellan skola och bransch ska säkra framtidens arbetskraft

Ny tågpendel mellan APM Terminals Gothenburg och Umeå

Scania möter ökat intresse med breddat gaserbjudande

Lägre hastigheter minskar stressen för chaufförernaMest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se