Facebook


Instagram

Så ska gasbilsägare kompenseras för extrakostnad vid besiktning


2021-10-18

Transportstyrelsen har tagit fram förslag på hur gasbilsägare ska ersättas för merkostnader i samband med besiktning. Förslaget ingår i ett uppdrag som nu överlämnats till regeringen.

 – Syftet med en kostnadskompensation är att ta bort extra kostnader för ett fordon som har fördelar ur ett klimat- och miljöperspektiv i jämförelse med bilar som drivs med fossila bränslen, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.

I samband med besiktning av en gasbil måste gasbränslesystemet kontrolleras. Bilägaren kan välja att göra kontrollen och få ett intyg på en verkstad. Kostnaden för kontroll och att få ett intyg varierar från cirka 800 till uppåt 3 000 kronor.

Under 2020 besiktades cirka 23 500 gasbilar. Ungefär hälften av gasbilsägarna tar med sig intyg om att en verkstad har kontrollerat tanken.

Den modell som Transportstyrelsen föreslår går ut på att ersätta de gasbilsägare som faktiskt haft ökade kostnader i samband med besiktningen. Bilägaren måste själv ansöka om ersättningen.

– Idén med kostnadskompensationen är att gasbilsägaren ska kunna få ersättning för kontrollen av gastanken inför den första besiktningen och därefter varje gång bilägaren behöver ett nytt intyg inför besiktning, säger Josefin Hallenberg.

Kostnadskompensationen får uppgå till maximalt 1 900 kronor per ansökan. Statens utgifter för detta bedöms bli 10,5 miljoner 2022 och därefter 22 miljoner per år. Därtill tillkommer administrativa kostnader.

Transportstyrelsen föreslår att Naturvårdsverket ska hantera ansökningar om kompensation. Detta eftersom Naturvårdsverket redan i dag administrerar flera stöd med miljö- och klimatfokus.


Källa: Transportstyrelsen


Skriv utKön som uppstår på rampen som angör cirkulationsplatsen norrifrån.
Kön som uppstår på rampen som angör cirkulationsplatsen norrifrån.

Tyréns:

"Kommunerna behöver ha bättre koll på sina kollektivtrafiksatsningar"

Kommunerna och Trafikverket lägger stora resurser på att effektivisera kollektivtrafiken. Målet är att vi som resenärer ska få kortare restider och kunna lita på...

Läs mer
Zinga
– Hösten 2020 bestämde vi oss till slut. Nu kör vi allt digitalt! Vi hade då bokfört timmarna vi la ner på manuellt pappersarbete och hur många gånger vi rörde vid ett papper. Det visade sig att vi kunde ta i samma ark upp till fem gånger.

Så blev Stockholms Åkeri digitala med hjälp av Hogias transportsystem

Stora tidsbesparingar, färre fel och roligare på jobbet. Det är bara några av...

Läs mer
iNFOSPREAD


Ekdalens Biotransporter går över till flytande biogas

Ekdalens Biotransporter har börjat ställa om hela sin lastbilsflotta till flytande biogas...

Läs mer

AstaZero och Polarium samarbetar för att utveckla snabbladdning för elfordon

Många säkerhetsbrister inom transport och logistik

Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbil

A-traktor och elsparkcykel – så många skadas

Nej till att köra tyngre lastbilar med B-körkortMest lästa
HBM

Prismatibro
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se