Facebook


Instagram

Sverige antar internationella deklarationer för elektrifiering av transporter


2022-11-23

Den 17 november 2022 antog Sverige flera internationella deklarationer om elektrifiering av transporter på klimatmötet COP27. Deklarationerna ska påskynda den globala elektrifieringen av transporter.

En av deklarationerna innebär att Sverige kommer att ingå i och stötta Accelerating to Zero Coalition, A2Z coalition, som har en ambition om hundra procents försäljning av elbilar år 2035 på ledande marknader och 2040 globalt. Sverige har också valts ut till att ingå i ZEV Government Leaders, som samlar fem föregångsländer på elektrifieringsområdet.

– Elektrifiering av transporter är centralt för klimatomställningen, både i Sverige och globalt. Sveriges framstående position har uppmärksammats och Sverige har valts ut att delta i den grupp av föregångsländer som ska bidra med att sprida erfarenheter och goda exempel, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Sverige stöttar även en deklaration som syftar till att bidra till förbättrade förutsättningar för växande ekonomier och utvecklingsländer att elektrifiera transporter.

– För att påskynda omställningen globalt presenteras här en kraftsamling med ett paket av åtgärder som ska stärka växande ekonomiers och utvecklingsländers möjligheter att implementera och skala upp elektrifierade transportlösningar. Här har även näringslivet och framför allt flera svenska näringslivsaktörer en nyckelroll i omställningen. Med tanke på Sveriges framstående position stärker detta svenska företags affärsmöjligheter, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Sverige deltar också i Zero Emission Vehicle Transition Council, ZEVTC, som i dag under COP27 presenterat sin handlingsplan för 2023. Handlingsplanen innehåller prioriterade områden för att gemensamt påskynda omställningen till elektrifierade fordon. Bland annat kommer förutsättningarna för att elektrifiera fordonsflottor att analyseras.

Tidigare under COP27 ställde sig Sverige också bakom de prioriteringar som tagits fram inom Glasgow Breakthroughs på vägtransportområdet som syftar till att elbilar ska utgöra det nya normala och finnas tillgängliga, hållbara och till ett överkomligt pris i alla regioner 2030.


Källa: Infrastrukturdepartementet

Tipsa en vän     Skriv ut

Dynamiska skyltar ska stoppa spökbilister vid Øresundsbron

Flera digitala och dynamiska skyltar vid Øresundsbrons betalstation ska få stopp på så kallade spökbilister – alltså felkörare som kör mot fä...

Läs mer
Zinga


Ska cykeln färdas i mitten av körbanan?

Idag har bilen en prioriterad roll i trafiken. Det kan nog alla enas om. VTI och Trivector har...

Läs mer


Unikt projekt har gjort det möjligt att över hela landet utbilda 350 lärare i el- och hybridbilsteknik

350 yrkeslärare från hela landet har nu genomgått en utbildning i el- och...

Läs mer


Eitech installerar ny laddningsinfrastruktur för nästa generations elbussar i Örebro

Svealandstrafiken AB uppdaterar sin fordonsflotta med totalt 23 eldrivna högkapacitetsbussar,...

Läs mer

Västtrafik välkomnar fyra nya minielbussar

Sverige antar internationella deklarationer för elektrifiering av transporter

Färre dödsolyckor med mc i Norge än i Sverige, Danmark och Finland

Fusk vid prov på transportområdet ska leda till avstängning

Nu är Västra Götalands vackraste hållplats utseddMest lästa
gardenor

Extremeworks

HRC
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se