Facebook


Instagram

Yrkes-SM: Elis Jakobsson och Fredrik Cederlöw är bäst i Sverige inom lastbil och flygteknik


2022-05-13

I mitten - vinnaren Elis Jakobsson från Nybro. Till höger - tvåan Felicia Bendroth från Tomelilla och på tredje plats Albin Lundberg, Arvidsjaur.
Bild: Liza Simonsson
I mitten - vinnaren Elis Jakobsson från Nybro. Till höger - tvåan Felicia Bendroth från Tomelilla och på tredje plats Albin Lundberg, Arvidsjaur.

I mitten vinnare Fredrik Cederlöw. Höger i bild - andra plats Elias Kuttainen Stjerna och trea Sebastian Hansson!
Bild: Liza Simonsson
I mitten vinnare Fredrik Cederlöw. Höger i bild - andra plats Elias Kuttainen Stjerna och trea Sebastian Hansson!

Yrkes-SM i Växjö är avgjort. Sveriges bästa, unga lastbilsförare blev Elis Jakobsson från Nybro efter en hård kamp. I kategorin flygteknik hamnade Fredrik Cederlöw från Båstad överst på prispallen, vilket innebär en möjlighet att åka till Yrkes-VM i Lyon.

Den 10-12 maj tävlade hundratals ungdomar återigen om vem som är bäst på sitt blivande jobb när Yrkes-SM var tillbaka efter två år i träda. TYA stöttade som vanligt de tävlande lastbilsförarna och flygmekanikerna, med Volvo Lastvagnar som sponsor.


Bäst på att köra lastbil
Elis Jakobsson från Nybro stod högst upp på prispallen i kategorin för lastbilsförare, i konkurrens med sju andra unga förare från Tomelilla i söder till Arvidsjaur i norr. Elis tävlade i olika moment som manöverkörning med lastbil, manöverkörning med truck och fick även göra ett teoriprov. Något som han klarade galant.

Det var Elis noggrannhet och fordonskännedom som till slut gav honom segern och gör att han numera stolt kan presentera sig som Sveriges bästa unga Lastbilsförare 2022.
– Det känns fantastiskt, sa en trött men glad Elis Jakobsson.


Detaljer avgjorde flygkategorin
I grenen för flygmekaniker var det till slut Fredrik Cederlöw från Båstad som fick lyfta bucklan. I dagarna tre tävlade de elva deltagarna i moment som komponentbyte på landningsställ och tillsyn av helikopter. Samtliga deltagare höll en enormt hög nivå på, såväl kunnande, som utförande och att det var tillslut små detaljer som avgjorde utgången på tävlingen.

Där blev Fredriks noggrannhet och systematiska arbetssätt så framgångsrikt att han nu kan titulera sig Sveriges bästa unga flygmekaniker 2022, och har möjlighet att medverka på Yrkes-VM 2024 i Lyon.

– Det var nervöst men nu är jag lättad och jätteglad, sa Fredrik efter prisutdelningen.


Vi tog pallplatserna!
Lastbilsförare
Elis Jakobsson
Felicia Bendroth
Albin Lundberg


Flygmekaniker
Fredrik Cederlöw
Elias Stjerna Kuttainen
Sebastian Hansson
Fakta: Yrkes-SM


Sveriges största satsning för att öka intresset för yrkesutbildningar. Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett femtiotal olika yrken. Under Yrkes-SM koras de bästa och får möjligheten representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).


Källa: TYA

Skriv utGodsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. Åkeriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.
Godsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. Åkeriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.

DB Schenker banar väg för snabbladdade eltransporter i Dalarna

DB Schenker i Borlänge och samarbetsåkeriet Godsservice i Dalarna sätter ribban för framtidens transporter. Åkeriet har köpt regionens första helelektriska...

Läs mer
Zinga


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
iNFOSPREAD
Fartyget kommer att trafikera Ekornes egen hamn, Ikornnes, och hamnen i Ålesund, som servar de största sjöfraktshamnarna i Europa.

Världens första självkörande och helelektriska feeder till Norge

DB Schenker planerar att sjösätta en autonom och utsläppsfri feeder (mindre fartyg...

Läs mer

Nästan hälften av alla tunga fordon kör överlastade

Samverkansprojekt mellan skola och bransch ska säkra framtidens arbetskraft

Ny tågpendel mellan APM Terminals Gothenburg och Umeå

Scania möter ökat intresse med breddat gaserbjudande

Lägre hastigheter minskar stressen för chaufförernaMest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se