Facebook


Instagram

Grönare bussar till Kungälv, Stenungsund och Dalsland


2022-05-06

Trafiken i Dalsland, Kungälv och Stenungsund kommer att börja köras med grönare bussar i och med den nya upphandlingen.
Bild: Lasse Edwartz
Trafiken i Dalsland, Kungälv och Stenungsund kommer att börja köras med grönare bussar i och med den nya upphandlingen.

Med start från nästa år kommer all tätortstrafik i Kungälv och Stenungsund bli eldriven. Samtidigt får trafiken i Dalsland nya moderna biogasbussar. Det står klart när en upphandling av busstrafiken där avslutats. De tre nya avtalen har tilldelats Vy buss AB och Ellös buss AB.

Upphandlingen omfattar tätortstrafik, landsbygdstrafik och skoltrafik i de tre områdena. Trafiken börjar köra i augusti 2023 och juni 2024 och avtalen sträcker sig till juni 2033. Avtalet för trafiken i Stenungsund har tilldelats Ellös buss AB. Vy buss AB har tilldelats trafiken i Kungälv och Dalsland.

I Kungälv och Stenungsund blir tätortstrafiken helt elektrifierad medan det blir biogasbussar i landsbygdstrafiken. I och med de nya avtalen kommer även övervägande skoltrafik i Stenungsund bli eldriven. I trafiken i Dalsland satsas det i huvudsak på biogasbussar.

– Vi ser fram emot att kunna bidra till att ge både Stenungsund och Kungälv tystare och renare stadsrum. Detta känns som ännu ett steg i rätt riktning för att fortsätta utveckla vår eldrivna trafik. Vi fortsätter arbeta för att för att nå vårt mål, nämligen att all vår stads- och tätortstrafik ska vara elektrifierad år 2030, säger Rebecca Sundborg, affärschef för buss region på Västtrafik.


Omfattar totalt 130 bussar
I upphandlingen lämnade Ellös buss AB och Vy buss AB de ekonomiskt mest fördelaktiga anbuden. Värdet på upphandlingen uppgår till cirka 190 miljoner kronor per år, totalt cirka 1,9 miljarder kronor för hela avtalsperioden. Hela upphandlingen omfattar cirka 130 bussar, varav 9 elbussar i den ordinarie linjetrafiken. Även 13 bussar i Stenungsunds skoltrafik blir eldrivna.


Källa: Västtrafik

Skriv utGodsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. Åkeriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.
Godsservice i Dalarna har köpt en helelektrisk distributionsbil medan DB Schenker investerat i en snabbladdare. Åkeriet har sedan tidigare en elhybrid i sin fordonsflotta.

DB Schenker banar väg för snabbladdade eltransporter i Dalarna

DB Schenker i Borlänge och samarbetsåkeriet Godsservice i Dalarna sätter ribban för framtidens transporter. Åkeriet har köpt regionens första helelektriska...

Läs mer
Zinga


Volvo Lastvagnar startar batterifabrik i Belgien

Volvo Lastvagnar startar sin första fabrik för montering av batterier. Fabriken ligger i...

Läs mer
iNFOSPREAD
Fartyget kommer att trafikera Ekornes egen hamn, Ikornnes, och hamnen i Ålesund, som servar de största sjöfraktshamnarna i Europa.

Världens första självkörande och helelektriska feeder till Norge

DB Schenker planerar att sjösätta en autonom och utsläppsfri feeder (mindre fartyg...

Läs mer

Nästan hälften av alla tunga fordon kör överlastade

Samverkansprojekt mellan skola och bransch ska säkra framtidens arbetskraft

Ny tågpendel mellan APM Terminals Gothenburg och Umeå

Scania möter ökat intresse med breddat gaserbjudande

Lägre hastigheter minskar stressen för chaufförernaMest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se